A Workaway rendszer lényege, hogy szállást és ellátást kapsz egy adott helyen egy adott időszakra, cserébe adott mennyiségű munkát vállalsz. Általában több hétről, akár hónapokról van szó, a munka legyen napi négy-öt óra, egy héten ötször. A rendszer hátránya, hogy nincs fizetés. Ez azt jelenti, hogy ha pénzt keresni jöttél ki Angliába, mint én, akkor nem ez a megfelelő opció. Ha azonban időközben rádöbbensz, hogy a pénznél (számodra) fontosabb dolgokat is kereshetsz idekint, akkor tökéletes választás. Mi lehet a pénznél fontosabb?

Mondjuk az élmények.

Mondjuk egy ötszáz éves famatuzsálem tövében ültetni a virágokat.

Mondjuk reggelit adni a lovaknak, miközben a fejüket simogatod.

Mondjuk forró teát inni egy szakadó esőben töltött óra után.

Mondjuk érezni az izmok munkáját, amikor kővel teli talicskát tolsz.

Mondjuk kisétálni a kert határába és nézni Shropshire végtelen lankáit, a hullámzó dombokat, a fehér festékpöttyökként szétfröccsenő birkákat, élvezni az első felhőnélküli márciusi napot, a sugarakat az arcodon, a lábad alatt ugráló kutya barátságát.

Mondjuk látni, ahogy az angol farmer negyven mérföld per órás sebességgel behajt az udvarra egy hatalmas markolóval, kilencven fokban elfordítja a kormányt, teljes erőből robog az istálló felé, majd három és fél centire a faltól satufékez és a lapátot tökéletes magasságba állítja, hogy elkezdhesd a földlapátolást, ő meg kiugrik a gépből és fut a birkához, mert az éppen ellik.

Mondjuk esténként történeteket hallgatni arról, hogy Németországban hogyan lőtték fejbe az egyik újságírót, a házigazdám kollegáját az IRA tagjai, csak azért, mert angol volt, és miért kapott ezután minden kint élő angol két autót, egy jobbkormányosat angol rendszámmal, meg egy balkormányosat némettel. Vagy hogyan lovagoltak Afrika szívében, hogyan éltek egy olasz kisvárosban a csokoládégyár mellett, ahonnét csakúgy, mint Willy Wonka üzeméből, egész nap mennyei illat áradt.

Mondjuk mégis pénzt keresni, mert a szomszédos tanyákon is van mit csinálni.

Mondjuk az a magyar gyerek lenni, akit egyre több farm akar, nyolc font ötvenes órabérben, mert nem veti meg a munkát, mert kedvvel dolgozik.

Mondjuk minden nap mást csinálni.

Mondjuk minden este más fogást enni.

Mondjuk minden kocsmában más sört inni.

Mondjuk minden városban mást és mást látni.

Mondjuk megismerni és befogadni egy új kultúrát, felfedezni szokásokat és hagyományokat, különleges emberekkel találkozni.

Mondjuk élni, mondjuk csak így egyszerűen.