Ha jól érzed magad egy adott országban, akkor hazatérted után sem akarsz – vagy tudsz – teljes mértékben szakítani vele. Három hónapig keringtem az angol utcákon és tereken, ittam és ettem a pubokban, kirándultam a hegyein, vezettem a kacskaringós, sövénysorfalazta vidéki útjain.

Ennek már vagy hat hete. Azóta a Bükk jól ismert, ám megunhatatlan hegyeit járom, hol gyalog, hol bicajjal. De van, ami velem jött. Hazatértem óta nem iszom citromosan-cukrosan a teát: hoztam ajándékba körülbelül kétszáz filtert, ebből eddig százötvenet fogyasztottam én el. Tejjel, ahogy kell. Vagy tej nélkül, ha Earl Grey. Úristen! Teasznob lettem! Megbritültem!

Kitten így búcsúztatott Angliában...
 
...Zizi meg így várt itthon.
 

Még a Workaway rendszert is annyira megkívántam, hogy amint hazaértem, fogadtam is két skót „vendégmunkást”, csak azért, hogy legyenek. Hogy ne kelljen azonnal visszaváltanom, a nyelvet is gyakoroljam még kicsit, meg amúgy is, mert Nagy-Britannia jó volt. Szóval megjött Gemma és Craig, akik a kirándulásuk folyamán összeházasodtak. Kirándulás szó alatt értsünk egy tizennyolc hónapig tartó világjáró körutat, amelyből nálam a tizennegyedik hónapjukat töltötték. Skóciában ugyanis „karrierszünet” néven kijár egy egyéves szabadság, és ha jóban vagy a főnökkel, akkor lehet belőle másfél év is. Gemma így otthagyta az iskolát, ahol tanárként funkcionál szürke hétköznapjain, Craig pedig letette a szerszámokat, és ideiglenesen átadta az építkezési cégét az öccsének. Azóta bejárták Bolíviát, Kubát, Amerikát, Kanadát, Kolumbiát és Nagyvisnyót is. Az utolsót nekem köszönhetően.

Persze a norvég lány szelleme a fejem fölött lebegett, így az első beszélgetésem a skótokkal valahogy így hangzott:

- Sziasztok!

- Szia!

- Jó volt Budapest?

- Igen, nagyon szép!

- És amúgy isztok?

- Igen.

Az a hatalmas kő leesett a szívemről, így már normális mederben folyt tovább a társalgás. A skótok sokat segítettek a ház körül, Craig szakmai tudása jól jött a bojlercserénél, ereszcserénél, vécécserénél, mi meg viszonzásképp teletömtük a hasukat jóféle magyar koszttal, egy nap háromszor. Engem annyira jól tartottak Ludlowban, hogy muszáj volt nekem is viszonoznom vadidegeneknek. Csí, meg ilyenek, adni-kapni. Így dolgozniuk sem kellett sokat. Főleg, miután kiderült, hogy a dió, amit megtörtek, tele van dióhéjjal, a másik fele meg a zsákban maradt. Mondtam nekik, hogy well, forget this job, aztán elküldtem őket fürdeni Miskolctapolcára.

Angliában egyszer sem áztam meg a kirándulások alatt, itthon egyszer sem úsztam meg eddig az esőt.
 

Amikor szállásadóként regisztrálsz a Workaway rendszerébe, kijelented, hogy az önkéntes munkáért cserébe bemutatod a kultúrátokat, az országotokat, a helyi szokásokat. Elmentünk hát inni. Délután négykor kezdtük nagyapám ötvenkét fokos pálinkájával, este hétre Craig és én már a legjobb barátok lettünk a Földön, aztán fél kilenckor mondták, hogy ideje hazamenniük (Egerben voltunk), én meg csóváltam a fejem, hogy hát igen, a külföldiek nem bírják a magyar léptéket. Így Craig a hazafelé tartó buszon aludt el, én pedig a kocsmában, ahol voltam, mert én viszont bírom.

Kellemes négy hetet töltöttünk együtt. Világutazók, nyitottak, jófejek, olyan emberek, akikkel szívesen lógok. Meghívtak a jövő áprilisban esedékes lakodalmukra is. Igaz, hogy Edinburghig kellene kimennem, de még az is lehet, hogy valóban kimegyek. Skóciában még úgysem voltam, kalandozni meg úgy-ahogy szeretek.